Olifanteninformatie

De Olifant

Olifanten zijn de grootste dieren op aarde. Het mannetje, een stier, weegt ongeveer 6000 kilo. Stieren zijn groter dan de wijfjes, de koeien.
Olifanten leven in families. Ze leven in het wild in graslanden en bossen. De groep wordt meestal begeleid door het sterkste wijfje. De wijfjes blijven heel hun leven in de groep.
De mannetjes doen dat niet, die verlaten de groep al als ze 12 tot 16 jaar oud zijn.

Dan leven ze in groepen die alleen maar uit mannetjes bestaan. Soms sluiten volwassen stieren zich bij de groep aan die uit wijfjes bestaat.
Een grote groep olifanten wordt een kudde genoemd. Het is een echt kuddedier en leeft samen met 6 tot 200 soortgenoten. De olifanten kunnen goed met elkaar overweg en zorgen goed voor elkaar. Maar ze drinken liever niet samen met andere dieren.
Olifanten verdedigen ook hun territorium zoals de hond en kat dat ook doen. Nou ja, de olifanten doen dat wel op een andere manier. Ze steken hun oren zijwaarts en laten snuivende en trompetterende geluiden horen om de vijand weg te jagen.
Een echte aanval begint zonder waarschuwing. Ze houden hun slurf naar een kant en ze duwen hun slagtanden naar voren. Olifanten gebruiken de slagtanden ook om te helpen met eten en te zoeken naar zout in de grond.
De slagtanden groeien hun hele leven door. Een olifant gebruikt de ene slagtand meer dan de andere, net als mensen, die zijn ook links of rechtshandig.
Om eten beter te kunnen kauwen heeft de olifant grote tanden met scherpe randen.
Hij heeft maar 4 van die grote tanden in zijn bek, maar in heel zijn leven krijgt hij er 24 in totaal. Ze wisselen ongeveer 5 keer. Het wisselen gaat niet zoals bij de mensen, dat de hele tand er in een keer uitgaat. Bij de olifanten brokkelt er ongeveer 1/3 deel van de tand af.
Na ±3 keer is dan dus de hele tand eruit. Dan is er weer ruimte voor een nieuwe tand.
Een enkele keer gebeurt het dat de tand er wel in 1 keer uitgaat, maar dan heeft de olifant waarschijnlijk kiespijn gehad. Als de laatste 4 afslijten kan hij niet meer kauwen en gaat hij dus dood. De tand is in het begin nog erg ruw en als hij glad wordt moet hij eruit, want dan kan hij niet meer goed malen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb